” Kun en tiedä, mitä en tiedä ja mitä minun pitäisi tietää digistä…” – Kuulumisia Solekko töitä kohen -hankkeesta

” Kun en tiedä, mitä en tiedä ja mitä minun pitäisi tietää digistä…” – Kuulumisia Solekko töitä kohen -hankkeesta

Julkaistu: 20.9.2021


Revontuli-Opiston Solekko töitä kohen! -hanke on tarjonnut vuoden aikana digitaitojakursseja digiloikasta kiinnostuneille. Päätin piipahtaa virtuaalivierailulla parissa ryhmässä, koska halusin kuulla, mitä he ovat käytännössä tehneet ja oppineet kurssien aikana.

Koronan tuomien jatkuvien muutosten ja haasteiden vuoksi osa kursseista päätettiin järjestää etänä ja yllätykseksi opiskelijat olivat sitä mieltä, että etäopiskelu oli se oikea vaihtoehto, joka opetti, motivoi ja kääntyikin yllättäen eduksi.

Kaikenlaiset etätapaamiset, -kokoukset, -palaverit, -seminaarit-, -webinaarit ja -haastattelut ovat tätä päivää ja nämä opiskelijat joutuivat ottamaan etäkokoukset haltuun heti kurssin alussa. Yksi opiskelija totesi, että etäyhteydet tuntuvat olevan ”uusi normaali”. Moni oli opiskelun, harrastuksen tai työnsä puolesta liittynyt esim. Teams-kokoukseen, mutta ei itse ollut lähettänyt kokouskutsua tai jakanut materiaalia.

Lisäksi he opettelivat skannaamaan, luomaan ja jakamaan tiedostoja, jakamaan työpöytää, hyödyntämään chat-palveluita, hallitsemaan sovelluksia ja laiteasetuksia, esitysgrafiikkaa, tekstinkäsittely- ja taulukko-laskentaohjelmia.

Koulutuksen vetäjällä Annika Lompololla on vahvaa digiosaamista ja sopivan ryhmäkoon ansiosta hänellä oli aikaa antaa jokaiselle opiskelijalle sopivaa ohjausta ja tukea. Moni koki saavansa juuri sen, mitä oli tullut hakemaan, tietojen ja taitojen päivitystä työnhakua ja työelämää varten, lisäpalikoita tehokkaampaan työskentelyyn, uudenlaista osaamista alan vaihtoon tai vaikkapa oman yritystoiminnan kehittämiseen.

Ryhmässä oppimisen ja työskentelyn he kokivat positiiviseksi asiaksi, koska kurssitoverit olivat eri aloilta, he kyselivät ja hoksasivat erilaisia asioita ja oppiminen oli monipuolisempaa. Tietoa tuli paljon ja opituista asioista oli hyötyä, mutta opiskelijat kokivat hyväksi myös sen, että he tietävät nyt paremmin, mistä voivat hakea tarvittavaa tietoa esim. Youtubesta. Yksi ryhmä päätti kurssin jälkeen perustaa kokeilumielessä WhatsApp-ryhmän, jossa voivat ylläpitää yhteyksiä ja edelleen oppia yhdessä.

Porukka totesi naurun säestämä, että tällä kurssilla on ainakin hoksannut sen, että ”ei tiedä, mitä ei tiedä ja mitä minun pitäisi tietää”, että osaisin hyödyntää digiä tehokkaammin. Tämä oli iso ja käytännönläheinen digiloikka, josta on hyötyä työnhaussa, työssä, opiskelussa ja arkipäivän asioinneissa.

Terveisin Revontuli-Opiston ja Solekko töitä kohen hankkeen toimijoiden puolesta

Pia-Karin Nikkinen
projektikoordinaattori
Solekko töitä kohen! -hanke