Vinkkejä itse kuvatun videon käyttöön opiston opetuksessa

Tälle sivulle on koottuna vinkkejä itse kuvatun videon käytöstä opiston opetuksessa. Jos tarvitset apua videoiden opetuskäytössä, ota yhteyttä anu.uimaniemi@revontuliopisto.fi, p. 0400 592 881.

***

Videota käytetään kansalaisopistojen opetuksessa jo monilla tavoin ja eri laajuudessa. Lähitunnilla opettaja voi näyttää kuvaamaansa pienen videon puhelimeltaan. Verkkokurssilla opettajan kuvaama video voi olla tärkeä osa kurssin oppimateriaalia. Reaaliaikaisella verkkokurssilla, joka kokoontuu tiettyihin aikoihin, voi kuulua kysymys: Tallennetaanko tämä? Voinko katsoa myöhemmin?

Itse kuvattua videoa voi opetuksessa käyttää mm. seuraavilla tavoilla

 • Kurssin ja opettajan esittely
 • Johdanto tai ennakkotehtävä opetuskerralle
 • Opetus koostuu kokonaan itse kuvatusta videosta esim. liikunnan verkkokurssi
 • Inspiraatiomateriaalina esim. kädentaitojen lähi- tai verkkokurssilla
 • Tekniikan, työvaiheen tms. kuvaus lähi- tai verkkokurssilla
 • Opettaja kuvaa videoa yhdessä oppilaiden kanssa esim. esittävien taiteiden tunnit
 • Yhteydenpidossa oppilaiden kanssa esim. kurssin WhatsApp-ryhmät
 • Kurssista tiedottaminen
Kuvataiteen inspiraatiomateriaalia ja eri tekniikoiden esittelyä – Revontuli-Opiston kuvataideryhmien verkkonäyttely 2021. Video tehty PowerPoint-esityksestä ja musiikki lisätty Windowsin Videoeditori-ohjelmassa.

Videon suunnittelu – millainen on hyvä opetusvideo?

Ensimmäinen tehtävä on määritellä, mihin käytät kuvaamaasi videoa omassa opetuksessasi.

 • Mitä, kenelle, miksi ja miten?
 • Mikä on videon tavoite osana oppimiskokonaisuutta?
 • Mikä on videon keskeinen asia ja sisältö, jonka video kertoo?
 • Miten esittää se selkeästi ja saavutettavasti?

Tee käsikirjoitus eli kuvaussuunnitelma

Videoa varten kannattaa laatia konkreettinen käsikirjoitus eli kuvaussuunnitelma. Se voi olla tarkka kuvakäsikirjoitus tai kuvauslista muistilapulla, ihan opettajan omasta työskentelytavasta riippuen. Pääasia on, että on kuvaussuunnitelma ja tiedät, mitä olet tekemässä!

Kuvaussuunnitelmaa tehdessä ota huomioon myös jo käytettävissäsi oleva materiaali. Voitko esimerkiksi hyödyntää jo aiemmin kuvaamiasi digikuvia ja videoita?

Suunnitelmaa tehdessä kannattaa määritellä alustavasti videon pituus ja se, teetkö useamman videon sarjan. Videon pituuteen vaikuttaa videon tavoite ja sisältö. Esimerkiksi liikunnan verkkokurssin tallenne voi olla opetuskerran pituinen, ja jonkin työvaiheen ja tekniinkan kuvauksen voi pilkkoa useampaan pieneen videoon.

Ota huomioon kuvaussuunnitelmaa tehdessä videon jälkikäsittely ja videon julkaiseminen. Onko videosi valmis jaettavaksi heti sellaisenaan? Pitääkö siitä leikata jotain pois, lisäätkö siihen tekstiä ja animaatioita? Missä julkaiset videon, miten jaat sen oppilaille?

Kansalaisopiston opetuksessa myös opettajan omalla persoonalla on aina vahva merkitys. Oma persoona ja tyyli kannattaa säilyttää myös opetusvideoissa. Kukaan muu ei tee samanlaisia videoita kuin sinä!

Hyvä ennakkosuunnittelu säästää aikaa!

Videon kuvaaminen

Kuvaaminen kameralla tai mobiililaitteella

Videon voi kuvata videokameralla, tabletilla tai älypuhelimella. Videon voi rakentaa myös yksittäisistä stillkuvista videoeditointiohjelmassa tai esim. PowerPointilla.

Jos mahdollista, käytä kuvatessasi jalustaa tai tue kamera, tabletti tai puhelin jollain muulla tavalla.

Kiinnitä huomiota äänen laatuun. Käytä ulkoista mikrofonia, jos mahdollista. Jos sinulla ei ole käytössä ulkoista mikrofonia, niin kuvaa video tilassa, jossa on mahdollisimman vähän häiritseviä ääniä.

Ja aina kannattaa kuvata pieni testivideo, josta voi tarkistaa, että valaistus on riittävä ja ääni kuuluu hyvin.

Striimaus YouTubessa

Jos sinulla on käytössä Google-tili, sinulla on myös mahdollisuus striimata eli lähettää reaaliaikaista videota tiliin kuuluvan YouTuben kautta. Videosta tulee samalla myös tallenne.

Striimaus voidaan tehdä myös opiston Google-tilin kautta.

Ohjeita YouTube-striimaukseen >>

Videon tekeminen PowerPointissa

Voit hyödyntää PowerPoint-esityksisiäsi tekemällä niistä myös videon. Avaa tiedosto ja valitse ohjelmassa Tiedosto / Vie / Luo video -kohta. Siellä voit valita ajan, jonka jokainen dia pysyy näkyvissä videossa.

Videon editointi

Kuvattua videoa voi muokata eli editoida kuvaamisen jälkeen. Voit poistaa ylimääräisiä kohtia, eri videoleikkeitä ja kuvia voi liittää yhteen, videoon voi lisätä tekstiä, ääntä, stillkuvia, tehosteita jne.

Editoiminen tietokoneella

Windows-tietokoneissa (Windows 11, Windows 10 käyttöjärjestelmät) on valmiiksi asennettuna Videoeditori-ohjelma, jolla voi tehdä yksinkertaisia videoita nopeasti.

Kirjoita tietokoneen hakupalkkiin videoeditori ja avaa sovellus valitsemalla Videoeditori. Voit myös avata sen vasemman alakulman aloitusvalikosta.

Windowsin videoeditoriohjelman käyttö >> Huom! Klikkaa sivulla videoeditori-kohtaa.

Mac-tietokoneissa on valmiiksi asennettuna iMovie-ohjelma, jolla voi tehdä yksinkertaisia videoita nopeasti.

iMovien käyttö >>

Editoiminen mobiililaitteella

Älypuhelimella ja tabletilla on tarjolla monia editointisovelluksia. Löydät sovelluksen laitteesi sovelluskaupasta. Suosittuja editointisovelluksia ovat mm. InShot (Android) ja iMovie (iPhone).

Videon tallentaminen ja jakaminen

Voit jakaa videon mm.

 • pilvipalvelussa
 • opiston tai omalla YouTube-kanavalla
 • verkko-oppimisympäristössä
 • somessa
 • esittämällä sen lähitunnilla

Ota yhteyttä!

Jos tarvitset apua omien videoiden käytössä opetuksessa, ota yhteyttä!

Anu Uimaniemi
anu.uimaniemi@revontuliopisto.fi, puh / WhatsApp 0400 592 881

***