Mauri Tammela: Opettaminen on huikeaa!

Mauri Tammela: Opettaminen on huikeaa!

Julkaistu: 16.11.2017


Huomasin tässä viime viikolla, muutaman vuoden opettamistauon jälkeen kuinka mahtavaa hommaa onkaan, kun saa vielä jakaa osaamistaan innostuneille opiskelijoille. Tietenkin tunnetta vahvistaa se, että oppilaat olivat mukana ja janosivat myös tietoa ja taitoa nyt ja vastaisuuden varalle.

Olen ollut tavalla tai toisella onnellisesti mukana kansalaisopistotyössä lähes 40 vuotta, ja koko ajan olen saanut myös opettaa muun touhun ohella. Se opettaminen on ollutkin se koko homman suola ja muita erityisempiä mausteita ei sitten tässä opetussopassa tarvitakaan.

Kansalaisopistoissa opettaminen on vaativaa ja opettajan tulee olla mielestäni monella tavalla taitavampi osaaja kuin esim. oppivelvollisuuskoulussa. Opiskelijat ovat kursseille tullessaan tosissaan motivoituneita ja valitsemansa asian vahvoja harrastajia tai taitavia osaajiakin. Tällöin opettajan itsensä tulee olla syvällisesti asiastansa kiinnostunut ja motivoitunut asiantuntija jakamaan toisille myös omaa osaamistaan.

Opistotoiminnassa opettajat ovat jo kauan olleet enemmän ohjaajan asemassa, ja tämä toiminta on tullut vasta nyt muihin opetus- ja koulumuotoihin vähitellen ja kovalla tohinalla. Nyt puhutaan uusista opetusmenetelmistä, jotka ovat opisto-opettajilla jo olleet hallinnassa vuosikymmenten ajan. Kansalaisopiston opettajaksi hakeutuvat ovat tietotaidon ohella usein sosiaalisempia, empaattisempia ja lahjakkaampia osaajia kuin muiden oppilaitosmuotojen opettajat, sillä muutoin eivät vapaaehtoisesti vapaa-ajallaan opiskelemaan tulevat opiskelijat tule tai pysy valitsemallaan kurssilla.

Toivotan opistotoiminnassa oleville kymmenille ja tuhansille opettajille jaksamista, menestystä ja hyvää tulevaisuutta uralla, jota ei yhteiskunnallisesti aina arvosteta tarpeeksi, mutta jota arvostavat opiskelijat, jotka tulevat opistoihin vuosi toisensa jälkeen ja osoittavat kuinka tärkeää työtä kansalaisopistoissa tehdään koko Suomessa näin itsenäisyyden juhlavuonna kuin tästä eteenkin päin.  Saavutettavuudeltaan opistotoiminta on vertaansa vailla nyt ja vastakin eikä uhkaajia tässä mielessä ole lähimaillakaan.

Kansalaisopisto sydämessä ja alati mielessä!

Emeritus-rehtori Mauri Tammela