Lapin luonto -luennot syksyllä 2021

Lapin luonto -luennot syksyllä 2021

Julkaistu: 13.8.2021


Revontuli-Opisto järjestää syksyllä 2021 kolme luentoa aiheena Lapin luonto.
Luennot ovat maksuttomia. Kaikki luennot ovat seurattavissa myös netin kautta.

**

Ti 14.9. Lapin luonto 2100

Ti 14.9.2021 klo 18–18.45
Kerttu Kotakorpi, meteorologi, tietokirjailija
Levi Summit Kongressikeskus, Tunturitie 205, Sirkka / Verkkoluento

Meteorologi Kerttu Kotakorven luento pohjautuu hänen kirjoittamaansa kirjaan Suomen luonto 2100. Kirja on viimeisimpään tutkimustietoon perustuva visio tulevaisuuden Suomesta, joka on ilmastoltaan hyvin erilainen kuin nyt. Ilmastonmuutos muuttaa vääjäämättä elämää kaikkialla maapallolla.

Tässä yleisöluennossa Kerttu Kotakorpi peilaa tulevia muutoksia Lapin luontoon. Millaisia muutoksia Lapin ilmasto ja luonto tulevat kohtaamaan tällä vuosisadalla? Miten vuodenajat muuttuvat? Valtaavatko lehtipuut metsämme ja mitä muita muutoksia Lapin luonnossa voi tapahtua?

Linkki ilmoittautumiseen:
https://www.opistopalvelut.fi/revontuliopisto/course.php?l=fi&t=13875

***

Ti 12.10. ”Olen karhu, olen kevään lempeä tuuli, olen Pan” – Luonto Reidar Särestöniemen tutkimuksen kohteena

Taiteilija Reidar Särestöniemi. Kuva: Heikki Rissanen.

Ti 12.10.2021 klo 17–18.30
Anne Koskamo, Särestöniemi-museon johtaja, historiantutkija, FM
Verkkoluento

”Olen karhu, olen kevään lempeä tuuli, olen Pan” – Luonto Reidar Särestöniemen tutkimuksen kohteena -luennossa syvennytään taiteilijan luontosuhteeseen. Luonto oli Särestöniemelle paitsi inspiraation lähde myös henkinen voimavara ja elinehto. Luonto ei ollut jotakin ihmisestä erillään tai ulkopuolella olevaa vaan erottamaton osa häntä itseään. Pohjoinen maisema, eläimet, ihmiset ja tarinat muodostivat pohjan, jonka varaan taiteilija rakensi kuvansa maailmasta. Särestöniemi tutki maalauksissaan luontoa, mutta samalla tutkimuksen kohteena oli hän itse.   

Taiteilijana Reidar samaisti itsensä jänkään, hän näki siitä unia ja maalasi sen, hän oli ”punapartainen jänkä”. Eläinhahmojensa  kautta hän kertoi identiteetistään ja tunteistaan. Särestöniemi toi  maalauksissaan esille myös huolensa luonnon puolesta. Hän tuomitsi luonnon hyväksikäytön ja hävittämisen ja pelkäsi, että teollistuminen ja  tavarantuotanto olivat tuhoamassa maapallon. Hän totesi: ”Tuommoinen  mentaliteetti, että minun jälkeeni maailmanloppu, on rikollista. Se on rikos luontoa vastaan ja ympärille asuville monen miespolven ikävä.”

Linkki ilmoittautumiseen:
https://www.opistopalvelut.fi/revontuliopisto/course.php?l=fi&t=13680

***

Ti 7.12. Revontulet – Mistä ne tulevat ja minne ne menevät?

Ti 7.12.2021 klo 17.30–19
Jyrki Manninen, FT, Sodankylän geofysiikan observatorion apulaisjohtaja, Oulun yliopisto
Kunnanvirasto, valtuustosali, Jäämerentie 1, Sodankylä / Verkkoluento

Katse taivaalle – tervetuloa revontuli-luennolle! Tutustutaan revontulien syntyyn, vaikutuksiin, esiintymiseen ja esiintymisen ennustamiseen. Lisäksi perehdytään uskomuksiin, joita revontuliin on liitetty.

Luennon jälkeen ymmärrät revontulien syntyprosessia, osaat ennustaa niiden esiintymistä ja samalla saat tietoa revontulitutkimuksesta ja sen merkityksestä.

Linkki ilmoittautumiseen:
https://www.opistopalvelut.fi/revontuliopisto/course.php?l=fi&t=13615

Tervetuloa!